tag:blogger.com,1999:blog-8550764374539667168.post8896849653853908248..comments2023-08-31T06:45:48.960+02:00Comments on Mackókonyha: Néhány gondolat a kenyérsütésről....Mackómamahttp://www.blogger.com/profile/12310600636447026516noreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-8550764374539667168.post-89265004114337109802010-08-22T08:37:53.774+02:002010-08-22T08:37:53.774+02:00Szia Bali,
nagyon örülök a bejegyzésednek! :-) Leh...Szia Bali,<br />nagyon örülök a bejegyzésednek! :-) Lehet, hogy nem véletlen, hogy miután látod a pékségekben történteket, te is otthon sütöd a kenyeredet? :-)<br />Igen, én is ezt tapasztaltam,hogy a legjobb, legszebb kenyereket római tálban (kacsasütő edényben) lehet elkészíteni.<br />Nekem az ecettel csupán annyi a gondom, hogy öli a vörösvértesteket (bocs, megint az egészségmániám :-)) ezért nagyon keveset használok. Tudom, divat ma az ecet, különösen a balzsamecetek, de én mégis tartózkodóan csepegtetem az ételekbe. Ha tehetem, citromlével pótlom.<br />Amikor új kenyérkészítési módot próbálok ki, mindig elteszek egy kis darabkát,hogy megnézzem, milyen egy hét múlva. Még sose (!) penészedett meg itthon. Tény, ha kevés volt benne a zsiradék, akkor valóban szétmorzsálódott, ahogy Te is írod.Mackómamahttps://www.blogger.com/profile/12310600636447026516noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8550764374539667168.post-78017181154677504412010-08-21T15:40:20.887+02:002010-08-21T15:40:20.887+02:00Nagyon érdekes amit a kenyérről írtál!Pékségekbe j...Nagyon érdekes amit a kenyérről írtál!Pékségekbe járok gépeket javítani!Ők is használnak aszkorbint.De pár napos állás után ez az anyag a kenyér ellen kezd dolgozni..Szétpotyog a kenyér!<br />Mi házi sütésnél ecetet használunk.Rendes élesztővel kovászolok.kb.20dkg.liszt,kk.só,cukor,vagy méz.Ha jól megkelt akkor teszek még hozzá 50-60dkg lisztet.3kk.só.Kicsi méz,vagy cukor.1kk.ecet.2evőkanál olaj.Összegyúrjuk,kb.női mell lágyságúra..Megkelesztem.Legtöbbször kerek jénai formában.Átgyúrom a kelés után.Visszateszem a jénai tálba.Letakarom a jénai tetővel.Ebben a zárt formában sütöm ki!Úgy működik bezárva mint egy mini kemence!Gázsütőben,vagy villanytűzhely sütőben is sütheted.Légkeveréses sütőben 175cfokon sütöm kb.40percet.Látni a jénai üvegben a kenyér szinét.A legszebb kenyereket az összeborított kerámia kacsasütőben sütöttem!Ade!Bali.balihttps://www.blogger.com/profile/03723491840653156696noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8550764374539667168.post-56396449790560194272010-04-25T17:07:38.467+02:002010-04-25T17:07:38.467+02:00Szia Ami,
a kenyérnek tényleg lelke van! :-) Képz...Szia Ami,<br /><br />a kenyérnek tényleg lelke van! :-) Képzeld, én a férjemtől tanultam kenyeret sütni, mert diák korában pékségben kereste éjszakánként a zsebpénzét.<br />Bio lisztet általában vagy a Spar-ban, vagy a DM-ben veszem. A DM azért jobb, mert néha leárazzák, vagy ezekkel a kuponokkal 10%-kal olcsóbb lehet... (bocs, nem akartam reklámozni).<br />A víz - saját tapasztalat. A forrásvíz egyszerűen fantasztikus! Sajnos télen lusták vagyunk elmenni érte...<br />Szerintem a dagasztás is érzelmi kérdés, mert van a szódabikarbónás és a DNK kenyér is, de hát kézzel dagasztani-formázni azért teljesen más...<br />Megyek megnézem a Te kenyereidet is. :-) <br />ígérem, folyt. köv.Mackómamahttps://www.blogger.com/profile/12310600636447026516noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8550764374539667168.post-39558118632578612762010-04-25T08:30:26.366+02:002010-04-25T08:30:26.366+02:00Kedves Mackómama!
Nagyon jó posztot írtál a kenye...Kedves Mackómama!<br /><br />Nagyon jó posztot írtál a kenyerekről. Bő egy éve kezdtem el én is házi kenyereket sütni, sajnos egy betegségből adódóan, és azóta is imádjuk. Tényleg nincs jobb a házi kenyérnél. Eleinte sokszor nem sikerült a kenyér, ízetlen volt, kemény, formátlan stb... Aztán lassan beletanul az ember. Mindig mondani szoktam, a kenyérnek lelke van :) Ezen a férjem csak mosolyogni szokott...nem érti :). Én Limarától tanultam meg, akihez személyesen is volt szerencsém. Nagyon hálás vagyok neki ezért. <br /><br />Érdekes volt, amit a bio lisztről írtál. Eddig még nem vettem, csak tk liszteket, ezek ára is kb 300-500 Ft volt (mondjuk a tönkölyt veszem, ami ugye drágább...). Hol szoktad megvenni a bio lisztet?<br /><br />Az adalékokról, gyermekekre/felnöttekre való hatásáról is szívesen olvasnék! :)<br /><br />Én is szoktam aszkrobinsavat tenni a kenyérbe, mondjuk nekem nem ilyen kalandos a c vitamin vásárlása :). <br />És újdonságot írtál a vízről, simán használtam csapvizet :(, vagy tejet. Ezentúl óvatosabb leszek. <br /><br />Penész... jót mosolyogtam. A tk kenyereink 1 hétig is elállnak :) a bolti, volt hogy másod-harmadnapra bepenészedett... No comment. <br /><br />Mostanság viszont nem is dagasztott kenyereket sütök, hanem szódabikarbónás, formában sütött, kenyereket. Valahogy még laktatóbbak, és én csak szuperegészségesnek hívom őket, mert tele vannak magvakkal, zabkorpával, tk liszttel és tényleg nem lehet elrontani. (blogomban megtalálható a recept).<br /><br />Szerintem nagyon jó összefoglalót írtál, nagyon hozzáfűzni, újdonságot mondani nem tudok. Talán csak annyit, hogy ha elsőre mégsem olyan az eredmény, mint mire számítottunk, ne adjuk fel! Gyorsan beletanul az ember és nagyon is megéri házi kenyeret sütni! :)Amihttps://www.blogger.com/profile/10090788310885471061noreply@blogger.com