2010. január 5.

Morzsabuli a fogyókúra jegyében - narancsos pisztáciás tonhalsaláta


Hmmm, imádom a morzsabulikat! Valami megfejthetetlen okból sokkal jobban vonz, mint a nagy, rákészülős, sok fogásos, degeszre evős nagy esemény. Ezért is néztem körül a speizomban, milyen finomság maradt meg az ünnepekről.
Találtam néhány árva tonhal, tintahal és kagylókonzervet. Ebből született ez a végtelen egyszerű, gyors, kalóriaszegény, ám annál finomabb vacsora.

Hozzávalók:
1 kisebb kínai kel
1 jégsaláta
3 tojásparadicsom (spanyol, édes)
2 duci sárgarépa hajszálvékonyra gyalulva
30 dkg tonhal
2 kisebb doboz kagyló konzerv
2 tintahal konzerv

Az öntethez:
1 citrom leve
1 narancs leve, húsa
2 ek. pisztácia olaj

A tetejére pirított, nem sózott pisztácia mag.

  1. Salátákat mosom, aprítom.
  2. Sárgarépát gyalulom, paradicsomokat felvágom.
  3. Konzerveket eredeti olajuktól lecsöpögtetve keverem a zöldségekhez.
  4. Összeállítom az öntetet, ráöntöm.
  5. Fél órát pihentetem.
Tálaláskor megszórom a pirított pisztáciával. Nem fűszerezem tovább, mert a pisztácia olaj erőteljes aromájú, óvatosan kell adagolni. A narancs édes ízével keverve, nagyon kellemes összhatást eredményez.
Még langyos, burgonyás kenyérrel tálaltam. Ez az adag kb. 8 főnek elegendő, ám mi öten, mind megettük :-)

Te hogyan készíted a tonhalsalátát?