2010. december 20.

Gasztro ajándék tipp: Karácsonyi kuglóf (narancsos-fügés)

Ajándékba készítettem a szomszéd néninknek. Remélem ízlett neki. :-)

Hozzávalók:
6 tojás
10 dkg mini füge apróra vágva
20 dkg porcukor
25 dkg rétesliszt
1/2 csomag sütőpor

1 ek vanília kivonat
5 dkg vaj olvasztva, langyosan
150 ml frissen facsar narancslé
1 tk mézes sütemény fűszerkeverék
1 narancs reszelt héja
mandulaforgács izlés szerint

Elkészítése: 
A tojások sárgáját, a porcukorral habosra keverem (robotgéppel).
Lassan hozzácsorgatom a langyos vajat.
Jöhet a vanília kivonat feldobni a társaságot. :-)
Lassan higítom a narancslével, nem belezuttyantom, inkább óvatosan adagolom.
Jöhet a liszt.
Majd megint egy kis narancslé.
Megint liszt.
Felváltva adagolom, míg olyan lágy, palacsinta tészta állagú lesz a tészta.
Felturbózom a fűszerekkel. (Hmmm, micsoda illat!)
Narancshéj, füge apróra vágva, és a mandulaforgács.
Most jön bele a sütőpor. Hogy miért? Mert ha előbb tenném bele, akkor előbb kezdene el "dolgozni" és nem pont a sütőben szorgoskodna a drágám, pedig neki ott van feladata, nem a konyhapulton.
Hm, mit hagytunk ki?
Igen, a tojásfehérjét. Csipet sóval kemény habbá verem, óvatosan keringőt járatok vele és a tésztával. Amikor már teljesen egymásba habarodtak, kikent kuglóf formába tuszakolom az egész társaságot.

Sütőt 200 C fokra előmelegítem, és 10 percig sütöm ezen a hőfokon. Majd megkegyelmezek nekik és csökkentem 180 C fokra. Még kb. 40 perc kell az illatos finom ellenállhatatlan kuglófnak.

Most, porcukorral meghintve adtam át, de lehet csokival, színes cukrokkal is díszíteni.

Jó étvágyat! :-)

Karácsonyi készülődés: Mákos zserbó szelet

Természetesen, azt adom közre, ahogyan az én drága nagymamám sütötte. Ő is Pirikétől kapta a receptet. Sajnos, egyikőjük sem él már, de ez a sütemény is visszaidézi mosolygós arcukat.

Hosszú évekig azt hittem, a zserbó valami nagy varázslás és nagyon jó konyhatündér legyen a talpán aki képes elkészíteni. Így aztán nem is mertem nekiugrani, mígnem eljött az idei év, amikor is előre meg kellett terveznem a karácsonyi sütiket. Mivel nálunk egészen egyedien alakul a karácsony, ezért csak olyan sütiket készítek, amik hosszan elállnak és megvárnak minket :-). A zserbó is ilyen, sőt kifejezetten szeret a mélyhűtőben ücsörögni ezért már most elkészítettem, hogy aztán a színpadra lépés napján kora reggel felmelengessük.

Hozzávalók 3 lapos zserbó tésztájához:
30 dkg sima liszt
30 dkg rétesliszt
12 dkg vaj olvasztva
12 dkg zsír
2 tojás sárgája
15 dkg barnacukor
10 gr élesztő, friss vagy 1 csomag sütőpor
0,5 dl tej langyosan
2 ek tejföl
1 mk szódabikarbona
csipet só

A tésztát a kenyérsütő dagasztójával állítottam össze, mert közben más is készült párhuzamosan és egyszerűen nem volt időm összegyúrni. A tésztának határozottan nem ártott az alapos dagasztás, bár ez a tészta eredetileg nem igényli. Így viszont tényleg alaposan ki lett dolgozva. :-)
Picit pihentettem is, közben elkészült a töltelék is.

Töltelék:
1 nagy üveg sárgabarack-őszibarack vegyes lekvár (fahéjjal ízesítve)
40 dkg mák darálva
10 dkg porcukor
1 púpozott tk stevia por (ez az én újításom, hogy csökkentsem a cukortartalmat)
1 citrom héja
2 mk fahéj

(Még finomabb, ha meggy dzsemmel vagy málna lekvárral készítjük, nagyon finom pikáns íze lesz. )

A lekvár kivételével a szárazakat összekeverem. A tésztát 3 részre osztom, kinyújtom a lapokat. A legnagyobb tepsimbe fektetem, jó bőven megkenem lekvárral, majd rászórom a mákot. A tepsit jól megrázogatom, hogy mindenhová egyenletesen jusson a mákból. Már a látvány, ahogy kezd beleragadni a lekvárba, is olyan ínycsiklandó, hogy muszáj megkóstolnom egy csipetnyit. :-)
Egy réteg tészta, egy réteg mákos-lekváros töltelék, tészta, töltelék, tészta a tetejére. A sütés előtt a legfelső tésztaréteget lekenem a tojásfehérjével.

Légkeveréssel 180 C fokon kb. 25-35 percig sütöm. Figyelni kell!

Hagyom a tepsiben kihűlni. Általában másnap jöhet a tetejére, hagyományosan a dupla (!) adag csokimáz.


Csokiöntet:
1. változat:
    olvasztott csoki + 1 evőkanál olaj
2. változat
    18 dkg kristály cukorból és 1,2 dl vízből szirupot főzünk, szálhúzásig. A szirupba 6 dkg kakaót keverünk és hűlni hagyjuk. Mielőtt teljesen kihűlne 6 dkg margarint keverünk bele. Langyosan már rá lehet önteni a tésztára.


Néhány nap állás jót tesz a sütinek, (de nem a várakozó gyerekeknek :-)).