2010. április 3.

Húsvétra: a legfinomabb feta sajtos ropogós amit valaha ettem

Hihetetlen finom lett! Nagyon kedves barátainkat vártuk, és ezt a "kis semmiséget" csak az ebéd várás nehéz perceinek enyhítésére szántam. Arra azonban nem számítottam, hogy kb. 10 perc alatt elfogy két nagy tepsinyi mennyiség!
A legtöbb sajtos pogácsával / rúddal az a gondom, hogy másnapra szörnyen megszikkad, már-már ehetetlenül fujtós lesz. Ezért, két darabot eldugtam, mert kiváncsi voltam, hogy másnapra milyen lett a tészta. Örömmel jelenthetem, hogy másnap ugyan már nem ropogott a tetején a sajt, de még mindig nagyon finom volt, és nem akart megfojtani. :-)

Hozzávalók:
10 dkg rozsliszt
25 dkg rétesliszt
20 dkg olvasztott vaj
15 dkg fetasajt
1 mk szódabikarbona
5 pici gerezd fokhagyma (közepéből vegyük ki a csírát)
1 dl tejfel
1 db tojás
1 ek vörösborecet (almaecet is jó lehet, bármilyen 5%-os)
1/2 csomag petrezselyem nagyon apróra vágva (fagyasztott is jó)
icipici só, a sajttól tegyük függővé a mennyiséget

A tetejére:
1 db tojás felverve,
kb. 10 dkg reszelt sajt

A liszteket egy tálba szitáltam. A vajat megolvasztottam, habját leszedtem. A lisztet összekevertem a nagyon apróra vágott fetasajttal, a tojással, tejföllel, olvasztott vajjal, szódabikarbonával. Hozzákevertem a többi hozzávalót is. A fokhagymát és a petrust nagyon apróra vágtam. Ezeket legvégén kevertem hozzá. Nagyon lágy tésztát kaptam. Több órára a hűtőbe tettem.
Mikor kivettem, kicsit megijedtem, mert kő kemény volt a tészta. No de, nem hiába az evezős múltam, a nyújtófával jobb belátásra bírtam a tésztát, kb. 1 cm vastagra nyújtottam. A tetejét kis kamasz Mackónk kente le tojással, és díszítette reszelt sajttal. Ezért lett ilyen szép. :-)

180 C fokos (vízgőzős) sütőben kb. 15 percet sütöttem. Sülés közben szép magasra megemelkedett. Ismételni fogjuk, mert eddig ez a legfinomabb, ami ebben a témakörben született.