2010. május 11.

Hogyan készítsünk tócsnit egészségesen?

Az egyik legfinomabb népi eledel a tócsni. Egy baj van csak vele, sütés közben magába szívja az olajat és ettől nagyon megterheli az epénket, bizony megküzd vele, mire megemésztjük.

Egészséges receptek "rovatom" második receptje egy sokkal egészségesebben elkészített tócsni, másnével lepcsánka. Mi a különbség? Több is van. :-)
- Nem olajban sütöm ki,
 hanem kis, tenyérnyi lepénykéket formázom belőle és kiolajozott teflon tepsibe teszem, így megy a sütőbe.
- Kihagyom belőle a tojást,
nekem e nélkül is összeállt.
- Nem finomított fehér liszttel készült, hanem egy kis teljes kiőrlésűvel, és főleg zabliszttel. (Zabpehelyből késes darálóban pár másodperc alatt készíthetjük.)
- Több zöldséget is reszeltem bele,
került bele még sárgarépa és karalábé is.
- Nem került bele tejföl,
ha valaki ízlése úgy kívánja, tegye a tetejére vagy mártogassa bele, úgy is nagyon finom, jó fokhagymásan. :-)

Akkor nézzük, hogyan is készült:
4 nagyobb krumplit meghámoztam,
4 nagyobb sárgarépát szintén megpucoltam
2 nagy karalábét megszabadítottam a hajától
és kismackóimra bíztam a reszelésüket. 
5 gerezd fokhagymát is belereszeltem.
Mikor minden zöldség egy nagy tálban várakozott, a késes aprítómba tettem kb. 10 dkg-nyi zabpelyhet és 5 mp alatt lisztté őröltem. Ezzel kezdtem összedolgozni a zöldségeket.
 A legvégén adtam hozzá kb. 5 ek. teljes kiőrlésű búzalisztet, mert úgy éreztem ez fogja majd össze igazán a zöldségeket.
Sem tojás, sem tejföl nem került bele! Sem pedig só! Az érdekes az, hogy én egyébként is nagyon kevés sót használok, most azonban direkt hagytam ki, mert szerettem volna tudni, hogy a zöldségek eredeti ízével milyen lesz a tócsni. Senki nem hiányolta a sót!
Mikor összeállt a massza, kis gombócokat formáltam, majd tenyérnyi lepényekké lapítottam. Kiolajozott teflon serpenyőbe tettem, és 180 C fokos sütőben (légkeveréssel) sütöttem, amikor megpirult, megfordítottam egyenként és további kb. 10 percig sütöttem. A gyerekeknek pár csipet reszelt sajtot tettem a tetejére díszitésnek.
Mindenkinek nagyon izlett. Nagyon laktató így is. Senki sem hiányolta a tejfölt, tojást, sót. Természetesen ez izlés kérdése.