2011. április 7.

Barna kenyér mákkal

Imádom a mákot. Különben is, a mák egy hungarikum. Nincs még egy nép, akinek ennyi receptje lenne mákkal. A szokásos sütiken kívűl, bármibe, bármikor alapon...
Ha én élelmiszerekkel foglalkoznék főállásban, akkor a piros paprika mellett a mákot marketingelném nagyon.

Sós kenyeret sütöttem, mert a mákot általában édesen fogyasztjuk. Pedig sósan is fantasztikusan sokoldalúan hasznosítható. Ráadásul nagyon egészséges....

Kenyér:
25 dkg öregtészta
25 dkg tk tönkölyliszt
5 dkg darált mák
20 dkg finom fehér liszt
1 tk só
1 tk szárított élesztő
1 tk barna cukor
350 ml forralt víz vagy langyos tej
5 ek oliva olaj

A kenyérsütő dagasztó programját kapcsolom be. Kétszer hagyom megkelni. Rendes villanysütőben sütöttem meg, nagyon vízgőzös 180C fokon amíg kong az alja. (kb. 40 perc)

Néhány okosság a mákról:http://hu.wikipedia.org/wiki/Kerti_m%C3%A1k
http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Mak_termesztett?id=74
http://mak.lap.hu/
http://www.kfki.hu/chemonet/hun/mvm/arc/kabay.html
http://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/mak.html
http://www.balintgazda.hu/minden-heten-szuret/augusztus/mak.html
http://www.edenkert.hu/konyhakert/fuszernovenyek/makvetes-gyogynoveny--hippokratesz-konyhakert-vetemenyes/101/
http://kaja.blog.hu/2010/01/14/a_mak
http://www.eletestudomany.hu/content/aktualis_20081219_Opium_es_bejgli___a_sokoldalu_mak
http://tudos.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=84515
http://egeszseg.origo.hu/cikk/0843/680382/20081022_mak_opium_makgubo_heroin_vitaminok_makolaj_makmag_maktea_1.htm
http://www.global-vitamin.hu/hirek/a-mak-hatasa-a-magasvernyomasra.html
http://foodpolice.blogspot.com/2010/06/mak-etterem-aranytalanul-jo.html
http://www.recept-oldal.hu/cikkek/edd-magad-egeszsegesre_/csontritkulas-ellen