2011. szeptember 15.

Édes kis semmiség: csokis-citromos krém forró napokra

Gyors, egyszerű recept. Akár gyerekek is elkészíthetik némi szülői segítséggel. Vagy a szülők is elkészíthetik gyermekeik segítségével, ez esetben kb. erre lehet számítani:

Mi is kell hozzá?
- babapiskóta kb. 2 csomag
- koff. mentes kávé instant
- 500 g. Pilos krémtúró, vagy házi sajt, vagy sajtkrém natúr
- 150 gr. habtejszín (30%-os)
- méz, cukor, stevia izlés szerint
- 2,5 dl citromlé (lehetőleg frissből facsarva)
- 3 tk. zselatinpor
- kakaópor (cukrozatlan)

A fentieket kikészítjük a konyhapultra.
A legkisebbeket kiküldjük a konyhából. A legnagyobbakat behívjuk. Először elmosogatunk, hogy legyen helyünk alkotni. :-)
Lefőzünk 2 dl erős koffein mentes fekete kávét, vagy neszkávéból előállítjuk az oldatot. Beledobunk némi maradék csokoládét, ha szégyen szemre nyáron még lenne nyúl vagy mikulás, akkor az ideális helyre kerül a kávéba. Nagyon lassan melengetjük, nehogy felforrjon. A cél a csoki folyóssá válása. Ha ez megtörténik azonnal a babapiskótára önthető, amit a nagyobbik gyermek egy fóliával kibélelt tortaformába egyengetett.
A kisebbik gyermeket ismét kiküldjük a konyhából. :-)

Elkészítjük a krémet is:
1 tégely 500 gr Pilos krémtúróba (vagy házisajt, recept itt) belekeverünk ízlés szerint steviát és 3 tk mézet. Cukorral is kombinálhatjuk, nagyobb gyermekünk lelkesen fogja kóstolni, elég édes-e. A citromokat kifacsarjuk, a kb 2,5 dl citromlét átszűrve, 3 csapot tk zselatinnal elkeverjük, (mikróban óvatosan meglangyítjuk), majd a habos túróba belekeverjük - lehetőleg habverővel, mert így könnyebben eloszlik, nem lesznek zselatin golyócskák a desszertünkben.
Nagyobb gyermekünk ítéletére hagyatkozunk, elegendő-e a cukor-citrom arány. Ha igenlő választ kapunk, akkor erőszakkal megmentjük a krém maradékát, és reménykedünk benne, hogy elegendő lesz a már előkészített piskótára.
(Ha nem elegedendő, akkor bevásárló listát készítünk, és boltba küldjük valamelyik gyermekünket. Közben elmosogatunk és előkészülünk az újbóli krémgyártásra. :-)))

A krémet rákenjük a piskótára, tetejére kakaót szórunk. Sajnálkozások közepette a hűtőbe tesszük és százszor megígérjük gyermekünknek, hogy amint megdermed, kaphat belőle.
Legkisebb gyermekünket (végre!) beengedjük a konyhába. Fájdalomdíjként egy kiskanalat nyomunk a kezébe, és megengedjük, hogy a krém maradékát kikanalazza a tálból.

Pár óra múlva a végeredmény egy édes-savanya, könnyű kis édesség, ami nagyon jól esik egy nyári forró délutáton.