2010. február 13.

Gorgonzolás brokkolikrémleves

Nagyon szeretjük a krémleveseket, gyorsan elkészíthetőek, egyszerűek, laktatóak. Ezt a levest a gorgonzola nagyon finommá tette, de óvnék a túlzott használatától, mert elég erőteljes az íze.

Szokás szerint sok éhes szájnak született ez a leves, ezért nagyobbak az adagok, ez kb. 8 adag.

Hozzávalók:
3 pici fej vöröshagyma
2 véknya fehérrépa
1 nagyobb burgonya
1 kg brokkoli (nyurga szárú zsenge zöld fejeket félreteszek, kb. 8-10 db-ot a díszitéshez)
1 cm friss gyömbér
1 liter jó erős húsleves (most éppen libaaprólék levesem volt itthon)
oliva olaj
szerecsendió,
200 ml tejszín
100 gr gorgonzola

Elkészítése:
  1. A vöröshagymát pici olajon megpárolom. 
  2. Rádobom a brokkolit, fehér répát burgonyát kockára vágva, és összepárolom.
  3. Amikor elfőtte saját levét, felengedem a húslevessel.
  4. Beleteszem a gyömbért, sózom, borsozom, kóstolgatom kell-e bele még valami fűszer....
  5. Ühüm, szerencsedió (akarom mondani szerecsendió) még jót tenne neki.
  6. Abbahagyom a kóstolgatást, mert nem marad a családnak semmi :-)))
  7. Mikor puha a zöldség, robotmixerrel őrült kergetőzést rendezek a fazékban.
  8. Tálalás előtti melegítéskor belezuttyantom a tejszínt és a gorgonzolát.
  9. Tálalom. Ágitól ellesett módon. :-)
  10. A díszitésnek szánt zsenge zöld brokkoli rózsákat a hűtőben felejtem, más ételbe kerültek végül...