2010. október 4.

Darázsfészek juharsziruppal

Figyelem. Nosztalgikus poszt következik. Megboldogult ifjú koromban a barátnőméknél voltam vendégségben, az ő édesanyja készítette fahéjasan, fantasztikusan finoman. Tocsogott a cukros lében, de akkor még hol voltam attól, hogy akár a súlyom, akár az egészségem miatt aggódjak!

Hónapokkal ezelőtt meglátogattam M-et, és lám a hűtőből előkerült egy "kis maradék" darázsfészek. Hmmm, az ízek hatására előjöttek a szép emlékek is. Akkor már tudtam, nekem is el kell készítenem. Csak az alkalomra vártam.

Aztán egy nagy vendégség kísérő ételeként végre megvalósult. Hozzávalók:
- 60 dkg rétesliszt
- 1 csomag friss élesztő
- 3,5 dl tej
- 2 tojás sárgája
- 5 dkg barna cukor
- 5 ek juharszirup
- 10 dkg olvasztott vaj
- 1/2 tk só
- 1 tk fahéj

Ezt mind a dagasztó gépbe öntöm, kidagasztom, megkelesztem.
Mikor megkelt, a tésztát kinyújtom, a csodálatos levegőbuborékokat végigkergetem a nyújtódeszkán :-) játszom az illatos tésztával. Megszórom:
- 15 dkg illatosra pirított, ledarált dióval
- 15 dkg barna cukorral
- fahéjjal
- rácsorgatom a maradék 5 dkg olvasztott vajat.

Feltekerem és kb. 2 cm vastag szeleteket vágok. Egy fém lábost kibélelek sütőpapírral, ebbe ültetem a tésztacsigákat, jó szorosan egymás mellé.

200 C fokos sütőben 20 percig sütöttem, majd visszakapcsoltam és 175 C fokon még kb. 30 percig sült. A vége előtt 5 perccel tejet elkevertem vanília kivonattal és kb 5 ek. juharsziruppal, ezzel locsoltam meg, jó bőven.
Veszélyesen finom lett, családom szerint ismétlésért kiált!