2010. február 5.

Céklás kenyér

Ha már volt zsömle, folytassuk a sort a kedvenc kenyeremmel. Ezt azért szeretem nagyon, mert édeskés alapíze segít variálni a hétköznapi reggelik ízvilágát.

Nem tudom, hogy Ti hogy vagytok vele, de én lehetőleg kerülöm a sok tartósítóval készített felvágottakat (bár teljesen még nem sikerült elhagyni az étrendünkből), ezért inkább (no és csontjaink védelme érdekében) sajtot, tejterméket eszünk. A kismackók viszont unják már a sajtos kenyeret tízóraira. Ezért időnként elő kell vennem a fantáziámat.

Ez a kenyér, megbolondítva egy-két marék dióval, aszalt gyümölccsel, vagy csak mazsolával hihetetlenül finom vajjal és sajttal (aha, már megint a sajt! :-)) de házi szilvalekvárral sem az utolsó! Sőőőt, rendkívül édesszájú Mackólánykánk ebből eszi a legbőségesebb reggeliket.

Hozzávalók:
250 gr céklapüré (sütőben egyben megsütöm, botmixerrel pürésítem)
60 gr oliva olaj
200 gr tönkölybúza liszt (teljes kiőrlésű) de bármely más telj. kiőrlésűvel helyettesíthető
200 gr fehérliszt (BL-55)
200 gr rétesliszt
1 ek búzasikér
1 tk barnacukor
1 tk fahéj
1 tk só
2 tk szárított élesztő
csipet aszkorbinsav
3 nagy marék mazsola
2 marék durvára vágott dió
2-2,5 dl langyos víz

Elkészítése:
Mindent beleöntök a kenyérsütő üstjébe, először a céklapürét, rá a szárazakat. Bekapcsolom. Jöhet az olaj, és a víz. A vízzel óvatosan bánok, mivel a céklapüré magában is elég nedves, így nézem mennyit vesz fel. Ha fele-fele készíteném teljeskiőrlésű lisztből, akkor több folyadékot vesz fel.
A gép jól kidagasztja, hagyom kelni még egy órát az üstben.
Utána kiveszem, jól átgyúrom, formázom. Mivel a konyhámban sincs 18-20 C foknál melegebb, ezért 60 C fokos sütőben segítek az élesztőnek magához térnie.
Mikor már emelkedik a kenyér, gyorsan 200 C fokra melegítem a sütőt. Alulra teszek egy nagy tepsit, tele vízzel, hogy jó vízgőzős legyen a sütőtér. Kb. 10 percet hagyom a 200 C fokon, vigyázni kell, mert a kenyér magas cukortartalma miatt hamar megéghet a külseje. Visszaveszem 180 C fokra és addig sütöm, míg szépen nem kong a kenyér alja. Ez kb. további 40-50 perc.

Ilyen lett:


Te milyen kenyeret szoktál sütni?