2010. április 17.

A legfinomabb kifli tésztája

Ez a kifli fantasztikusan jól sikerült. Ilyen ruganyos tésztával régen dolgoztam! Az íze pedig egyenesen fantasztikus! E hét legfinomabb uzsonnája volt. :-)

Hozzávalók:
30 gr burgonyapehely
500 gr sima tönköly fehér liszt
100 gr rozsliszt
1 tk só
25 gr friss élesztő
60 gr oliva olaj
1 ek barnacukor
200 ml író
100 ml víz
200 gr öreg tészta

A fentieket a dagasztógépbe öntöm. Csak egy órát kelesztem, mert egy óra múltán "kikopog" a gépből. Nyújtódeszkán átgyúrom, leveszek belőle 200 gr tésztát öregtésztának. Ezt hűtőbe teszem, egy akkora dobozkában, ahol még van helye nőni, mert volt már úgy, hogy kimászott a helyéről :-)

A bucit két felé vágom. kinyújtom. Nyújtás közben icipicit lisztezem a deszkát. A tészta ruganyos, kellemes tapintású, szinte "szófogadó".
Kör alakúra nyújtom, felvágom cikkekre. Kismackóink kívánsága szerint töltöm a kifliket. Sajtos medvehagymás lesz az egyik adag, sajtos-virslis a másik.
Még 15 percet pihentetem a sütőlemez, mielőtt betenném a forró sütőbe. Tetejét enyhén sós vizzel átkenem, díszitésnek pici reszelt sajtot szórok a tetejükre.
180 C fokos nagyon vízgőzős sütőben kb. 25 percet sütöttem.

Most, amikor írom a posztot, jövök rá, elfelejtettem a végeredményt lefotózni, ezért fázisfotókat tudok csak mutatni, hogyan is készült.