2010. március 28.

Színes rakott omlett reggelire

Ma reggel az óra átállítás miatt kicsit kótyagosak voltunk, ráadásul, éhgyomorra gyönyörű férfi hisztit láthattunk kis kamaszunk előadásában. :-)
A hiszti tárgya a kötelezően megtanulandó anyák napi vers volt. Idézem:
"Amikor a szíved már utolsót dobban,
Ez az elhaló szó ajkadon ott van.
Mehetsz messze földre, véres harcterekre,
Ez a szó megtanít igaz szeretetre."
(Nagy Ferenc: Édesanyám)

Ez így első olvasatra tényleg elég meghökkentő. Az egész verset elolvasva már más értelmezést kapnak a szavak, szerintem nagyon szép a vers, csak a gyerekek nem értik. Ezért a reggeli készítést egybekötöttük némi verselemzéssel is. :-)

Az előzmények után, egy tavaszi, színes, gyors receptre gondoltam. Egy vastag szelet sonkával akár pompás húsvéti reggeli is lehet. Mi most virslivel ettük, mivel sonka nem volt itthon.

Hozzávalók 4 személyre:
3 nagyobb sárgarépa
1 nagy fej gomba
8 tojás
4 gerezd (kisebb) fokhagyma
1 nagy evőkanál fagyasztott kapor
fél póréhagyma
só, őrölt gyömbér, szerecsendió, bors izlés szerint
oliva olaj a sütéshez

A sárgarépát nagyon vékony szeletekre vágtam, a gombát szintén. Először megsütöttem a sárgarépát, amikor már megpirult az egyik oldala, megfordítottam, a serpenyő egyik oldalára terelgettem. A másik térfélen a gomba versenyzők kaptak helyet.
Közben egy nagyobbacska müzlistálba beleütöttem a tojásokat. Sóztam, borsoztam, beleaprítottam a fokhagymát, a fagyasztott kaprot, picit fűszereztem őrölt gyömbérrel és szerecsendióval. Picit felvertem, de nem nagyon, mert mi szeretjük, ha a rántottában külön vannak fehér és sárga részek is.
Mikor a gomba is kezdett barnulni, ráöntöttem a fűszeres tojásos keveréket és egyenletesen eloszlattam. Lassan sütöttem, mikor már alig volt lágy a teteje, rászórtam a vékony csíkokra vágott póréhagymát, és összehajtottam a tojáslepényt. Pár perc sülés után megfordítottam, így mindkét oldala, és a közepe is szépen megsült.

Friss magos kenyérrel tálaltam.
Örömmel jelentem, most már mindenki jókedvű! :-)