2010. március 4.

Krémsajt házilag: gyorsan, olcsón

Sokan "megénekelték" már, a módszerek között van bonyolultabb, egyszerűbb is. Én a sajátomat adom közre, remélem hasznos lesz. Mivel időben mindig szűkösen állok, ezért a leggyorsabb módszert írom le.

Hozzávalók:
1 db 20%-os tejfölt,
egy magas lábost,
egy tiszta pelenka / muszlinkendő,
egy fakanál.
A pelust nedvesítsd meg, öntsd bele a tejfölt (ne keverd össze, csak ütögesd ki a dobozából), kösd rá a fakanálra és csöpögtesd egy éjszakát.

Másnap LÁGY sajtod lesz, a lábasban a kicsepegett író, ami nagyon finom kenyerekbe, így az sem vész kárba!

Ha keményebb sajtra vágysz, keverj hozzá egy csapot mokkáskanál sót és a kívánt fűszereket, jól keverd össze. A só segít a további író távozásában. (Ne tégy bele több sót, mert könnyel elsózhatod, élvezhetetlen lesz.) További egy éjszakát lógasd :-) Másnap egy keményebb, ám csuda finom sajtod lesz. Legalább egy hétig eláll üvegtányérkában, olivaolajban akár hónapokig is!

Még gyorsabb változata, ha tudod előre, hogy sós ételbe lesz szükséged a sajtra:
A 20 %-os tejfölbe egy csapott teáskanál sót keverj el benne. Nedves pelenkára, muszlinkendőben egy éjszaka alatt kicsepeg. Másnap már ehető is a friss sajtod.

Felhasználási javaslatok:
- marscarpone helyet bármibe (a sótlan verziót édességekbe is teheted)
- tésztákra
- kenyérre kenve
- ízesítheted bármilyen friss zöld fűszerrel, fokhagymával, paprikával, de sült sütőtökkel, reszelt sárgarépával, szardíniával kikeverve sem utolsó!

Babáknak sütőtökkel, sárgarépával, tonhallal, nagyon finom reggeli-uzsonna.

Miért éri meg szöszmötölni vele? Mert nincs benne adalékanyag, tartósító, ömlesztősó (ez utóbbi kivonja a kalciumot a szervezetünkből, ezért a legtöbb bolti sajt önbecsapás) és olcsóbb is.

Nagyon érdekelt, hogy vajon tényleg megéri-e házilag készíteni, ezért megnéztem, mennyibe is kerül nekem, összevetve a készen kapható termékekkel.
Egy 20%-os tejföl 375 gr, ára 180-220 Ft között változik. Ebből kb. 250 gr sajt lesz. Ha a drágább tejfölből készítem, akkor 220 Ft.
A krémsajtok ára:
Creme Bonjour (200 gr) 460 Ft-tól
Milli vajkrém (220 gr) 300 Ft-tól
Camping tömlős ömlesztett tejszínes sajt (125 gr, tehát ebből 2-t kell vennünk) 2 * 189 Ft-tól
Medve natúr ömlesztett, tömlős, natúr (125 gr, tehát ebből 2-t kell vennünk) 2 * 215 Ft-tól
Mascarpone 250 gr szarvasi 529 Ft-tól
Mascarpone 250 gr LIDL-nél 389 Ft, ha jól emlékszem.

Nem sorolom tovább. Szerintem nagyon rövid számolgatás után kiderül, megéri naponta 5 percet foglalkozni vele. Higgyétek el, nem több.