2010. április 18.

Rozscipóban sült lazac medvehagymával

Ez egy finn recept eredetileg. Még sosem láttam leírva, hallomásból tudok róla. ApaMackó hozta legutóbbi skandináv üzleti útjáról. Annyira izgatott a dolog, hogy hosszasan keresgéltem, de nem akadtam a nyomára.
Gondoltam, ez azért mégsem lehet egy ördöngösség, így aztán kitaláltam a magam verzióját. Nagyon laktató a rozscipó miatt. Személyenként egy szelet lazaccal számolhatunk.

A rozscipóhoz a hozzávalók:
60 gr ooliva olaj
300 gr rozsliszt
300 gr sima fehérliszt
só, aszkorbinsav (ez el is hagyható)
25 gr friss élesztő
250 gr kaukázusi kefír
2 ek méz
200 gr öregtészta (mert mindig van a hütőmben, de e nélkül is készíthető)
180-200 ml forralt víz

Először felmelegítem a kefírt, belemorzsolom az élesztőt és hozzáadom a mézet. Míg kimérem a többi hozzávalót, szépen fel is fut. A tésztát a többi hozzávalóval együtt összedagasztom, kb. 1,5 órát kelesztem.
Közben előkészítem a halat. Megtisztítom, szeletelem.
Elkészítem az öntetet rá:
izlés szerint medvehagyma
1 tk dijoni (zöldborsos) mustár
csipet só
oliva olaj
1 lime héja reszelve
1/2 lime leve

ezt összekeverem. Megkenem a halak mindkét oldalát. Amíg a tésztát kinyújtom és felkockázom, addig áll a hal a pácban.
Úgy készítem a csomagokat, hogy a tésztát téglalap formájúra vágom. Ráteszek egy-egy zsenge levél kínai kelkáposztát (a köretből kölcsönkértem :-)), erre jön egy-egy medvehagymalevél, majd a bepácolt halszelet. Lehetőleg úgy borítom be a tésztával, hogy minden oldalán zárt kis batyukat kapjak.

A tepsi aljára is kínai kel leveleket teszek, a batyukat erre ültetem rá. Megkenem bőven vízzel és szezámmagot szórok rá. Egy-két helyen villával megszurkálom. Úgy sütöm, mintha kenyeret sütnék. Jó vízgőzös sütőben 180 C-on kb. 45-50 percig pirongattam.