2010. április 21.

Zabpehely falatkák - banános sárgabarackos

Nálunk mindig fejtörést okoz, hogy kismackóink mit vigyenek az oskolába, ami egészséges, finom, gyorsan és kulturáltan elfogyasztható. A rövid szünetekben nincs idejük lassan az ételre figyelve, nyugodtan megenni a szendvicseket, így azok általában érintetlenül kerülnek este haza.
Ezért rendszeresen szoktam apró falatokat készíteni, amiket bármikor elcsipegethetnek a medvebocsok. Ez a zabpehely keksz is az egyik ilyen tízóraira való finomság. Szerintem mindent tartalmaz, amire a gyerekeknek szükségük van, a méz, gyümölcs, joghurt, zabpehely együtt pedig a legjobb kombináció.

Ráhangolódásként beáztatok kb. 1 dl narancslébe
40 gr apró mazsolát
80 gr apróra vágott aszalt sárgabarackot.
és
300 gr zabpehelyt
szárazon megpirongatok egy serpenyőben. Mikor kihűlt, kb. a felét késes aprítóban lisztté darálom.
150 gr diót
szintén megpirítok serpenyőben. Utána ezt is a késes aprító gondjaira bízom.

Egy nagy tálban összekeverem:
- a zabpelyhet és a diót,
- a már megduzzadt aszalt gyümölcsöket és a narancslét,
- 1/2 sütőport
- 1 citrom reszelt héját
- 150 gr joghurtot
- 3 bő evőkanálnyi mézet
- 2 egész tojást
- 1 banánt összeturmixolva
- fűszereztem: fahéjjal, gyömbérrel.

Vizes teáskanálkával pici gombócokat teszek sütőpapírra. Mindegyik közepébe egy egész mandulát tűzök, ez esetleg el is maradhat, ha éppen nincs kéznél. 180 C fokon kb. 15-20 percig sütöm.