2010. május 23.

Mosolykenyér

Nagyon kedves barátainknak sütöttem ajándékba ezt a kenyeret. Látogatásunk alkalmával felidéztük, hogy 12 évvel ezelőtt (!) milyen kellemes napokat töltöttünk együtt Krakkóban. Olyan helyekre vittek el minket, ahová szerintem mezei túristaként nem jutottunk volna el.
Temészetesen a kultúrális élményekhez nem kevés kulináris élmény is csatlakozott. Barátainkon keresztül ismertük meg Caspert, aki férfi létére, hihetetlen rutinossággal mozog a konyhában. A főzési stílusa egyedi: bármely étel elkészítéséhez 1 liter vodka szükséges. Ez a folyadék mennyiség azonban nem az ételbe kerül, hanem Casper gyomrába. Mire elkészül az ebéd, Casper "elfárad", ledől 20 percre pihenni tálalás előtt. Mert a jó húsokat pihentetni kell tálalás előtt! :-) A rövid szieszta után teljesen józanul (!) ébred. Bámulatos.

Hozzávalók:
- egy hatalmas mosoly
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 30 dkg rétesliszt
- 5 ek burgonyapehely
- 1 ek búzasikér (szejtán)
- 1 ek cukor
- 1,5 tk szárított élesztő
- 1 tk só
- szárított bazsalikom kb. 1-2 ek.
- 10 dkg olaj (igen, kicsit több kell bele, nem elírás!)
- 6 dkg fekete olivabogyó
- 6-8 db édes koktélparadicsom apróra vágva
- 2 dl kefír
- kb. 1,5 dl langyos víz

A száraz hozzávalókat jól átforgattatom a dagasztógéppel, utána jönnek a nedvesek, óvatosan, lassan adagolva. A tésztát jól kidagasztom. Az élesztőpor miatt kicsit lassabban kel meg. Kiborítom egy tepsire, áthajtogatom. Kerek lepényt formázok belőle. Egy koktélparadicsommal, egy szelet sárgarépával és újhagyma szárával díszítem.
200 C fokos (nagyon vízgőzős) sütőbe teszem, 10 perc után mérséklem a hőmérségletet 185 C fokra. Addig sütöm, amíg szép kongó hangot nem ad az alján megkopogtatva.

Barátnőnk hihetetlen finom húsokat készített vacsorára. Az ő lenmagos kenyerét és az én mosolygó kenyeremmet ettük köretként. Ha csak rá gondolok, összefut a nyál a számban! :-) Köszönjük.