2010. május 2.

Tojás pohárban - hogyan is készítette nagymamám a lágytojást?


Ismeritek ezt a szerkezetet? Én a nagymamámtól örököltem. Fogalmam sincs, manapság kapható-e valahol.

Szerintem ez nem EU konform. Ugyanis a lágytojás sem az. De attól még nagyon finom a benne lágyított tojás. Az elkészítése is egyszerű.


Nagyon alaposan ki kell kenni vajjal, hogy ne ragadjon bele a tojás. Két tojás fér el egy ilyen pohárkában. Az elsőt beleütjük, erre jönnek a fűszerek tetszés szerint. Só, bors, piros paprika, rozmaring, bármi amit szeretünk. Ráütjük a második tojást. A tetejére szoktam "békebeli" hagyományos bocisajtot is tenni, de akár egy csipet reszelt sajttal is finom lehet.

Forrásban lévő vízbe kell állítani. Fontos, ne érje el a víz a tojástartók tetejét, mert esetleg belefolyhat és az ront az élvezeti értékén. Pár percig főzzük, kb. 5 percig forrásban lévő vízben. A külseje (a tojás fehérjéje) már megszilárdul, míg a belseje (a sárgája) lágy marad.

Kb. ilyen, mint a fotón. Mi nagyon szeretjük, tipikus vasárnapi reggeli. :-)