2010. március 30.

Tepsis mindent bele Dubarry módra

Pár hete felrémlett bennem, hogy kb. 1-1,5 évtizeddel ezelőtt milyen divatos étel volt a Dubarry szelet, vagyis a "csőben sütés". Talán nem véletlenül találtam rá Ikkyu gasztroblogjára, ahol újraértelmezi ezt a fenséges ételt. Az eredeti receptben emlékeim szerint besamellt kell főzni, de idő hijján ez nálam is elmaradt.

Én nem főzöm meg előre a zöldségeket, mert azt szeretem, ha kissé ropogósak még. Ezért nyersen ültetem be a legnagyobb tepsimbe őket,
- sárgarépát,
- gombát,
- karfiolt.

A tetejére előre kissé megpárolt, zöldfűszeres csirkemellek kerülnek.

Mindezt jó bőven leöntöm a tejfölös keverékkel:
1/2 liter tejfel
1 tojást felverve belekeverek
egy maréknyi reszelt sajtot is elkeverek benne.
Fűszerezem: só, szerecsendió, pici bors.

Úgy osztom el, hogy mindenhová jusson a keverékből. A husokra és a gombákra extra adag sajtot szórok. Csak mert megérdemlem. :-) Aláöntök egy jó pohárnyi vizet.
Alufóliával jó szorosan letakarom. Kb. 45 percet párolom. Leveszem a fóliát és megpirongatom a sajtot a tetején.