2010. szeptember 13.

Mini mandarinos túrótorták családi koprodukcióban

Mit csinál egy mérnök a konyhában? Általában mosogat a drágám, villanyt-, sütőt-, gépeket szerel. De most övé lett a főszerep! Apamackó ugyanis felvállalta a süti macerás részét. Ez nem más, mint a sütőpapírból 15 db erős gyűrűt alkotott, sőőőt, a tortácska tésztáját kiszúrta és ráillesztette milliméter pontossággal a sütőpapír hengereket! Váááuuu! Komolyan mondom, ez a recept nélküle nem jöhetett volna létre, mert nekem nincs ennyi türelmem...
Tulajdonképpen ez a sütemény nem sértődik meg, ha egy szép nagy tortaformában készül el. De így sokkal gusztusosabb, szebb, és nagyon kedves barátainknak szerettem volna kedveskedni ezzel a finomsággal.



A torta alapja, a tészta:
1 nagy sárgarépa reszelve
1 dl barna cukor
1 db banán turmixolva
1 dl olaj
1/2 cs. sütőpor
3 tojás sárgája
1 dl rozs liszt
1 dl sima liszt
2 dl rétesliszt
só, fahéj, gyömbér, pici mandarin kifacsart leve, ha túl sűrű lenne a tészta.

Mindezt jól összekeverem. Egy nagy sütőlemezt vastagon kivajazok, vizes kézzel elsimítom a tésztát, igyekszem egyenletesen. Fontos a tortácskáknál, hogy ne legyen ferde az alja.
Kb. 20 perc alatt megsül. (Légkeveréssel, 180 C fokon.)

A túrókrémbe a következők kerültek bele:
25 dkg tehéntúró (25% zsírtartalmú)
1 ek. vanília kivonat
1 narancs héja
4 púpozott tk. zselatin (Horváth Rozi féle)
150 ml mandarin kifacsart leve
6 ek cukor

2 dl tejszín
2 cs. vaníliás cukor
1 cs habfixáló

Tetejére díszitésnek:
1 dl mandarinlé
2 tk zselatin por
1 ek cukor

A túrókrém hozzávalóit összekeverem, kivéve a mandarinlét, a cukrot és a 4 ek. zselatint. Ezeket egy kis lábosba öntöm, lassan megmelegítem. Nem forralom fel, amikor langyosra hűlt, de még nem dermed, habverővel gyorsan a túrókrémhez adom. A kiszaggatott tortatésztára kanalazom, tetejét elsimítom. A hűtőben kb. 1,5-2 óra alatt megköt.
Ekkor kerül a díszítés a tetejére: 2 dl mandarinlét, 2 ek. porcukrot, 3 tk. zselatinport felmelegítek és langyosan a túró réteg tetejére öntöm. Kb. fél óra alatt megdermed.

Tálaláskor színes cukorral díszítem. Kismackók kedvéért csokiforgácsokat is szórok rá, bár szerintem a színes egérkakival sokkal szebb. :-)