2010. március 11.

Sütőtökös - sárgarépás felfújt

Utolsó sütőtökeink egyike végezte tegnap a sütőben. Mivel nagyon gyorsan felmelegedett az időjárás, a hideg speizunk is melegebbre "kapcsolt", ami az ott tárolt zöldségeken is látszik.
Ezért a napokban feldolgozom a még elfekvő készleteinket, így került sor ismét erre a csodálatos növényre! Mivel korábban is volt már utalás arra, hogy egyik kedvencem a sütőtök, ezért ne csodálkozzatok, hogy újabb recept varázsolódott belőle. Szólok előre, lesz még más is....
A recept végtelenül egyszerű, szerintem némi módosítással babáknak is elkészíthető, illetve 10 hónapos kortól bátran adható a csöppségeknek.

Szükségünk van hozzá:
30-30 dkg sárgarépára-sütőtökre (előre sütőben megsütve) egyenlő arányban
20 dkg lágy ízű reszelt sajtra, pl. eidami, trappista, tilsiter stb.
25 dkg mascarpone vagy házilag készített krémsajt.
3 tojás
1 csomag leveles tészta
fűszerek:
csipet fahéj, zsálya, só, friss petrezselyem

Elkészül 5 lépésben:

  1. A leveles tésztát kinyújtom, kibélelem vele a kerek tortaformát. (A sütőpapírt aláteszem, hogy egyszerűbb legyen majd a mosogatás :-))

  2. A sárgarépát lereszelem.

  3. Összekeverem a sült sütőtökkel, a krémsajttal, a tojásokkal, és a reszelt sajt felével.

  4. Fűszerezem, kóstolgatom, ráöntöm a tésztára, tetejét a maradék tésztacsíkokkal és reszelt sajttal befedem.

  5. Megsütöm. 185 C fokos sütőben kb. 50-60 perc alatt készül el.
Kép nincs, mert nagyon gyorsan elfogyott.

Sütőtökös ételeim még:
- sütőtökleves
- lasagne
- sütőtökös kenyér jön,jön!