2010. január 27.

Örömsüti - banános, csokis kuglóf


Kismackónk tegnapi nagy sikerét követő esti  örömködést  meg kellett koronázni valami finomsággal. Ennyi minimum dukál, még ha hétköznap este is van!
Ez egy gyors süti, ami tulajdonképpen végtelenül egyszerű. A titok nyitja szerintem a száraz és folyékony hozzávalók arányában rejlik. Egy kicsit muffinra hasonlít, hiszen először összekeverem a szárazakat, majd hozzáadom a "nedveseket".
Már sokféleképpen variáltam. Most a banános - csokis verzió készült el. Sokat méregetni sem kell, vegyünk elő egy bögrét vagy poharat. Íme:

Hozzávalók:

1 bögre liszt
1 bögre darált mandula, (egy része maradhat kicsit durvábbra darálva)
1/2 bögre kakaópor (Holland, sötét)
2 tk neszkávé (szigorúan koffeinmentes a kismackók miatt)
1 bögre barna cukor
1/2 csomag sütőpor
1/2 mk. szódabikarbona
1/2 mk. fahéj
1 csomag vaniliás cukor
csipet só

2 nagy banán turmixolva (ez is kb. 1 bögrényi mennyiség)
1/2 bögre joghurt
1/2 bögre olaj
3 tojás
1 tk. rumaroma

Elkészítése:

  1. A száraz hozzávalókat beleöntöm egy nagy tálba, és jól összekeverem.

  2. A nedves hozzávalókat (kivéve a tojásokat) szintén hozzáadom, alaposan elkeverem.

  3. A tojásokat szét választom. A sárgáját belekeverem a lisztes-kakaós-banános keverékbe. A fehérjékből csipet só hozzáadásával kemény habot verek. (A tojáshab sokkal keményebb lesz, ha teszünk bele egy csipet sót, mivel a só megköti a benne lévő vizet.)

  4. A felvert habot óvatosan beleforgatom a süti masszába.

  5. Tegnap szilikon kuglóf formában sütöttem meg. (Sütés előtt nem árt kiolajozni.) Mivel én nagy, 3 dl-es bögréket használtam, ezért sok lett a tészta mennyisége, emiatt kicsit tovább kellett sütni.

  6. 185 C fokon (légkeveréssel) kb. 70 percet sült.


A fotókat gyorsan kellett készítenem a még langyos sütiről, mert a kismackók nagyon türelmetlenek voltak. :-)