2010. április 16.

Csokitorta citromkrémmel - a legizgalmasabb ízkombináció!

Ez a legizgalmasabb ízkombináció az édességek terén, amit valaha ettem. A recept hosszú hónapok eredménye. Nagyon régóta izgatott, hogyan lehetne az édes csokoládét párosítani a savanykás citrommal. Több előtanulmány előzte meg ezt a maga nemében páratlan receptet. Próbálkoztam keksz formában is ezzel, de az eredmény akkor nem volt meggyőző. A neten fellelhető citromkrémek legtöbbje is kipróbálásra került, mire végre ennél megállapodtam. Ez végül számomra, a kikristályosodott, letisztult csoda.
Családom minden tagja egyértelműen az ismétlésre szavazott.

A csokoládé alaphoz:
175 g liszt
2 ek holland kakaópor
1 citrom lereszelt héja
100 g Grancereale csokis, graham keksz (DM-ből)
150 g vaj
100 g méz
1 mk fahéj
1/2 tk szódabikarbona

A kekszet ledaráltam. A vajat felolvasztottam, habját leszedtem. A száraz hozzávalókat összekevertem egy tálban. Hozzáadtam a meglangyosított folyékony mézet és a vajat. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntöttem. 180 C fokon kb. 30 percet sütöttem.
Nagyon figyelni kell, mert könnyen megég! Az utolsó 10 percben folyamatosan néztem.
 
A citromkrém Chili & Vanilia fantasztikus sabayon alapú citromkrémje.

Hozzávalók:
2 egész tojás
2 tojássárgája
15dkg cukor
1,5 dl friss citromlé
9dkg vaj

Az egész krémet vízgőz felett kell elkészíteni. Javaslom, az elektromos habverő használatát, mert sokkal kényelmesebbé teszi. Első lépésként a tojásokat és a cukrot kikeverem, amíg habos nem lesz. Az edényt ráteszem a forrásban lévő vizet tartalmazó nagyobb lábosra, és a vízgőz felett tovább keverem a tojásos-cukros keveréket. Pár perc múlva elkezd sűrűsödni, ekkor kezdem hozzáadni a citromlevet. Én nagyon óvatosan, szinte teáskanalanként adagoltam, közben folyamatosan vertem a habverővel a krémet. (Néha átváltottam a kézi habverőre.) 
Az egész nem tartott tovább kb. 10-15 percnél.
A legvégén, szintén nagyon óvatosan, lassan adagoltam hozzá a vajat, amit előtte felolvasztottam, habját leszedtem, hagytam langyosra hűlni. Én evőkanalanként adtam hozzá a vajat, csodálatos volt látni, ahogy a krém egyre fényesebbé vált tőle.
Szemet gyönyörködtető!

A torta tésztáját miután kihűlt visszateszem a sütőpapírral bélelt tortaformába, és ráöntöm a citromkrémet úgy, hogy mindenhol egyenletesen érje. Nem kenegetem, csak picit megrázom, szépen szétterül magától. Egy éjszakát kell hűlnie, összeérnie.
Mi, ApaMackóval nem bírtuk ki másnapig, aznap éjjeli filmnézéshez, 11-kor megszegtük a tortát. Még egy kicsit folyt a krém a tetején. Talán így még finomabb volt, alul a ropogós kekszes csokialappal, rajta a még folyós krémmel. Mondanom sem kell, hogy a filmre már nem emlékszem, de a torta ízére igen!