2010. január 22.

Sütőtök krémleves

Ebben a zimankóban nem csak lélekmelegítés szükséges, de gyomrunk táján sem árt a laktató melegség. A Mackótársadalom férfi tagjait edzés után ilyen laktató finomságokkal várom haza.
Ez a leves, még a 1,5 éves legkisebb mackólánynak is a kedvence. Ez nagy dolog, mert csak az édes ízeket eszi, és baba korában kiköpte a sütőtököt. Most, felcseperedve imádja. Ki érti az izlését?




Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
1-2 ek. méz
1 sütőtök (nem tudom hány kg, mindenesetre a sok éhes szájra tekintettel megtermett darabokkal dolgozom :-))
3 savanya alma
0,5 liter húsleves (saját, a fagyasztóból)
só, bors, gyömbér (csakis friss :-)), fél citrom leve, 1 csillagánizs, fahéj, szegfűszeg
Izlés szerint tejfel vagy tejszín, bár én sokszor elhagyom, mert anélkül is nagyon finom. :-)

A főzés menete:
  1. Mackólányt letesz délutáni szunyókálásra.
  2. Vöröshagymát pici olajon megpárolom.
  3. Mikor kezd barnulni, rácsorgatok jófajta házimézből 2 evőkanálnyit. Karamellizálom. (Ezt nem érdemes kihagyni, mert hihetetlen jó alapízt ad a levesnek.)
  4. A sütőtököt általában a kenyerek mellett előre megsütöm a sütőben. (Félbevágom, kikanalazom a magocskákat, és a kenyerek alá betolom. Kb. u.annyi a sülési ideje, mint egy 1 kg-os kenyérnek. :-)) Kellemest a hasznossal. A kenyereknek finom ízt ad, hogy nem vízgőzben, hanem sütőtök gőzben sülnek.
  5. A sütőtököt és az almákat megpárolom a karamellizált hagymán.
  6. Ha már puha, összeturmixolom, felöntöm a húslevessel, és fűszerezem.
  7. No a fűszerezés a legnehezebb, hogy miből mennyit. Azt vettem észre, hogy hidegebb napokon több friss gyömbért reszelek bele, így enyhén csípős lesz. Ez kb. 2-3 cm gyömbér nálam. Van amikor a fél citromot héjastul belefőzöm, mert kicsit kesernyés-savanyás ízre vágyom, de legtöbbször csak a levét csurgatom bele.
  8. Megvárom míg medvelányka felébred. :-) Tálaláskor vagy tejszínnel higítom, vagy teljfellel. Kb. 1-2 ek. telfel elegendő egy tányérnyihoz. Sokszor azonban ezt el is hagyom, mert tejfel nélkül is nagyon finom, laktató.
Ezek alapján elmondhatom, a sütőtök leves nálam hangulat és időjárás függő. :-) Készítettem már indiai fűszerezéssel is (curry, garam masalla). Érdemes kisérletezni! Mindig nagy siker a medvék körében. :-)

A sütőtökről itt is olvashatsz még:
A sütőtök nem csak bébipapi

Mindmegettén minden ami sütőtök

Te is szoktál sütőtököt készíteni?