2010. március 18.

Sütőtökös fügés csiga kalács - húsvéti főpróba

Lassan jár a csiga-biga,
Táskájában eleség.
Várja otthon lánya, fia,
Csiga-biga feleség.


Legkisebb mackólánykával járunk Manótornára. Ott szoktuk énekelni ezt a kedves kis dalocskát. A táskájában csiga eleség bizony a pasimacik ozsonnája, ami lévén édes, mindig nagy siker.

Mi is került bele?
200 gr rozsliszt
500 gr finomliszt
2 ek sikér
2 ek rumaroma
100 ml író
150 gr joghurt
150 gr sütőtök
150 gr porcukor
2 tojás
5 dkg vaj
25 gr friss élesztő
csipet aszkorbinsav

A végén tesszük bele:
3 ek kakaópor
5 dkg aszalt mini füge
3-4 ek mák

150 ml tejszín

Kakaó, füge és mák kivételével kidagasztom a tésztát. Nagyon lágy tésztát készítek. Megkelesztem. 3 részre szedem:
Az első harmadba beledagasztok még 3 ek. kakaóport.
A második részbe beledagasztok 5 dkg aszalt minifügét még minibbre vágva.
A harmadik harmadba 3-4 evőkanál darált mákot keverek bele, amennyit felvesz.

Mindhármat kinyújtom, egymásra fektetem, feltekerem úgy, hogy a csiga fejének egy kis tészta kilógjon az alján. Sütés előtt inkább bálnára emlékeztet :-). 180 C fokos sütőben majd' egy órát sütöm. A vége előtt 5 perccel tejszínnel (150 ml) jó alaposan nyakon öntöm, megkenegetem. Felszeletelve már igazi csiga-biga kerekedett belőle.
(Nem is volt olyan bonyolult megformázni...)