2010. április 14.

Medvehagymás-spenótos ricottával töltött gombafejek tagliatelle ágyon


A medvehagyma szezon egyik legizgalmasabb receptje (szerintem). A két kedvenc növényemet házasítottam. A párolás után a medvehagyma íze olyan lágy lett, hogy a spenót hercegnőt szinte táncra kérte a medvehagyma lovag. (Húúú, de költői kép!)

Akkor lássuk milyen út vezetett ehhez a gyönyörű koreográfiához. Először is azt álmodtam meg, hogy a spenótot és a medvehagymát összebarátkoztatom a párolás során. Ez úgy tűnik nagyon jól sikerült :-). Utána együtt beültetem őket egy-egy gombafejbe és alájuk tészta tornyocskákat teszek, mint a mesebeli hercegnő vára.

Szükséges hozzá:

Személyenként 1 db hatalmas fej champion gomba.
(Esetünkben 6 db, mivel nagycsalád vagyunk, sok éhes szájjal. A többi hozzávaló is gigantikus mennyiség, szerintem 4 főre pont a fele is elegendő mindenből.)

A töltelékez:
200 gr spenót dinsztelve
200 gr medvehagyma
250 gr Ricotta túró szitán áttörve
100 gr Feta típusú sós sajt
1 tojás
2 cm gyömbér reszelve
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
szerecsendió
külön nem sózom a sajt sóssága miatt.

500 gr tagliatelle tészta kifőzve

A tésztára kerülő gombás öntethez:
5 kisebb vöröshagyma
500 gr champion gomba és a nagy gombák szárai apróra vágva
200 ml főzőtejszín
1 tojás
só, kakukkfű, petrezselyem

tetejére pici reszelt sajt (kb. 100 gr)

Elsőként elkészítettem a tölteléket. A két növényt megpároltam, fűszereztem. Aki nem rajong a fokhagymáért, kihagyhatja, a medvehagyma elegendő lehet. (Én azonban függő vagyok, így az elhagyásról szó sem lehetett.) Miközben a lovag és a hercegnő barátkoztak, kifőztem a tésztát és mellettük megalkottam a gombás öntetett. Vagyis csúcsra járattam a főzőlapot, még szerencse, hogy a jó öreg villanyóra bírja.
A gombás öntet is készülhet mondjuk kakukkfű helyet medvehagymával, de lehet, hogy az már tényleg túlzás lenne....
Egy serpenyőbe a tésztából kis dombocskákat formáztam. Eredetileg koszorúkat szerettem volna, de nem akartak engedelmeskedni a tészta szálai, így aztán nem erősködtem. Leöntöttem a gombás-tejszínes öntettel és a végén jöttek a gombák a medvehagyma-spenót krémmel. (én nem turmixoltam össze, de ha valakinek úgy jobban izlik, ám tegye). A tetejére pici reszelt sajtot szórtam.
Addig sütöttem, míg a sajtnak szép színe nem lett.