2010. április 30.

Túrós zsemlék, kiflik

Mackólánykánk nem eszi a tejterméket. Tejet ugyan megissza, de sajtot csak olvasztott, vagy reszelt állapotában illetve ételbe rejtve eszi. Innen jött az ötlet, hogy a mindennapi kenyerünket dúsítsam túróval. Eddig már kísérleteztem joghurttal, kefírrel, amik nagyon izlettek. A túró azonban nálunk újdonságnak számít a kenyér tésztájába dolgozva. Pici kifliket, zsemléket formáztam belőle, mert azt mindenki szívesebben eszi.

A tészta állaga hihetetlenül finom lett, könnyű a bélzete (pedig fele teljes kiőrlésű liszt) és éppen annyira érződik a túró íze, amennyire kell :-)

Hozzávalók:
60-80 gr oliva olaj
400 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
200 gr tönkölybúza fehérliszt
200 gr fehér finomliszt
250 gr túró (elmorzsolva a liszttel)
200 gr öregtészta (mert mindig van a hütőmben)
50 gr burgonyapehely
1 ek. sikér
1 ek. só
1 mk aszkorbinsav (C-vitamin)
40 gr friss élesztő feloldva
1 ek cukorral és
1,5 dl íróval (most ennyi csöpögött ki a tejfölből a sajtkészítés során)
még kb. 3 dl tej (langyosan)
a tetejére szezámmag.

Mivel ez nagyon nagy mennyiség, a kenyérsütő gépem nem boldogult vele, kézzel kellett kidagasztanom, de nem bántam meg! Csodálatosan megkelt. Természetesen levettem a következő öregtésztának az adagját (kb. 200 gr "nyers" tésztát.) Olajos kézzel formáztam a zsemléket, kifliket. Ollóval becsipkedtem a tetejét, megszórtam szezámmaggal és forró, nagyon vízgőzös sütőben sütöttem.
185 C fokon (légkeveréssel) addig, amíg az alja szépen kongott, a teteje pedig csábító barnás színű lett. Jóétvágyat :-)