2010. december 23.

Békebeli Stolle egy 100 éves szakácskönyvből

Még nem vágtuk fel, így a belsejéről az ünnepek után hozok majd képet.
Egy békebeli STOLLE, a vendéglátónk nagymamájának szakácskönyvéből... 


Tavaly egy nagyon kedves panzióban töltöttük az ünnepek pár napját. Ahogyan az Ausztriában lenni szokott, mindenki sürgött-forgott a családi panzióban. A házi néni vezette a konyhát,. Én nagyon élveztem a vidéki hagyományos osztrák ízeket! Tetszett, hogy nem akart trendi lenni, nem vezetett nemzetközi konyhát. Olyan volt, amire egy icipici kis osztrák hegyi faluban vágyunk. Se több, se kevesebb és ez így volt pont jó. Tökéletes! :-)

Egy este (végre!) előkerült a stolle. Olyan fantasztikus gasztronómiai élmény volt, hogy azonnal elkértem a receptjét. Először azt hitték, csak udvariaskodom. Majd mikor a következő napokban, minden alkalommal amikor találkoztunk, rákérdeztem, kezdték komolyan venni kérésemet. :-) Az utolsó napon ünnepélyesen adták át! Nagyon aranyosak voltak.

Idén meg is sütöttem. Örömmel osztom meg veletek:

Bevezető:
Csak nagy mennyiségben érdemes elkészíteni a sok különböző összetevő miatt, ezért ez a recept két egykilós, vagy négy félkilós rúdra vonatkozik.
Jóval karácsony előtt, akár már nyáron is elkészíthető. Mélyhűtve tárolható. Röviddel az elfogyasztás előtt átlátszó, vagy alufóliába csomagolva a hűtőszekrény normál részébe kell tenni, közvetlenül a feltálalás előtt pedig felszeletelni és hagyni felmelegedni. A tészta aromái csak szobahőmérsékleten élvezhetők. (De ott aztán igazán! :-))

Hozzávalók:
400 gr mazsola
8 cl rum
130 gr apró kockákra vágott, cukrozott narancshéj
50 gr apró kockákra vágott, cukrozott citromhéj
30 gr kandírozott, apró kockákra vágott gyömbér gyökér
100 gr hámozott, pirított, durvára vágott mandula
100 ml tej
40 gr élesztő
520 gr liszt
1 tojássárgája,
25 gr méz
22 gr porcukor
1 cl rum
10 gr vaníliás cukor
6 gr só
2 gr fahéj
2 gr őrölt szegfűszeg
1/2 citrom lereszelt héja
280 gr vaj
Továbbá:
Olvasztott vaj a tészta bekenéséhez (további kb. 150 gr. vaj)
Vaníliás porcukor a tészta meghintéséhez (további kb. 100 gr.)

Elkészítése:
1.) A megmosott, megszárított mazsolákat az elkészítést megelőző napon a rumban elkeverni, lezárható üvegedénybe tölteni, és hagyni, hogy átjárja a rum. Másnap, szitára önteni és lecsöpögtetni. Összekeverni a többi kandírozott alkotórésszel és a mandulával. (Megjegyzés: én az összes szárított gyümölcsöt beáztattam rumba. Rossz nem lehet! :-))

2.) 20 fok hőmérsékletű tejet egy tálba önteni és feloldani benne az élesztőt. Hozzáadni 120 gr lisztet és főzőkanállal kissé felverni. A tálat egy kendővel letakarni, majd ezt a keveréket térfogatának kb. háromszorosára keleszteni.

3.) A tojássárgáját, a mézet, a porcukrot, a rumot, a vaníliás cukrot, a sót, a fűszereket, a citromhéjakat összekeverni egymással. A nyers tésztával, továbbá a maradék liszttel és a szilárd, de képlékeny vajjal a gyúródeszkán kézzel, vagy egy konyhai robotgéppel összedolgozni. A gyümölcsöket kissé beledolgozni. A tésztát félbe vágni, mindkét részét kerekre formálni, egy kendővel betakarni és 30 percig pihentetni a liszttel vékonyan beszórt gyúródeszkán.

4.) Mindegyik részt sodrófával, derékszögben nagyjából 30x20 cm méretű darabokra hengergetni. A széleket balról is, jobbról is kb. 2 cm szélesen beütögetni és simára hengergetni. A tésztát fentről és lentről, annak közepe felé ütögetni. A sodrófával középen, hosszirányba benyomni úgy, hogy az oldalain vastag dudorok keletkezzenek, majd az ismert Stolle formára összehajtani.

5.) A Stolle-t egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezni, utána átlátszó fóliával betakarni. 30 fokon keleszteni. A Stolle nagyon nehéz tészta, ezért térfogatának nagyjából 50 %-kal meg kell nagyobbodnia.

6.) 150 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütni. Kissé hűlni hagyni, de még melegen, a felső részét is, majd megfordítani és az alsó részét is, vajjal bőségesen bekenni. Ideális az volna, ha folyékony vajba lehetne mártani. Vaníliás porcukorral vastagon meghinteni (a legjobb az, ha jó sok vaníliás porcukorban megforgatjuk). Hűtőszekrényben egy napig állni hagyni, utána vaníliás porcukorral, minden oldalát, ismét megszórni.

Megjegyzés: Vaníliás porcukor készítésénél a porcukrot és a vaníliás cukrot 10:1 arányban kell összekeverni.