2010. március 3.

Panino alla mediterranea

Mediterrán zsemle. Jó, jó rendben hívhatjuk focaccianak is ha valakinek így jobban tetszik. De én most zsemlét formáztam a tésztából, mert a katicabogárkáimhoz az illett. :-) és az olivabogyó "visszaköszön" mindkét ételben, no és így szebben tudtam szervírozni Mackófalva aprajának a reggelit. Ráadásul így sokkal hamarabb meg is sült.

No de lássuk a medvét, azaz a hozzávalókat:

300 gr finomliszt
200 gr rozsliszt
50 gr kölespehely (elhagyható)
250 gr öregtészta
60 gr fekete olivabogyó (apróra vágva)
3 ek pesto
6 ek oliva olaj (paradicsomos volt, de a sima is tökéletes)
3 ek aszalt paradicsom (ennek az olaját használtam fel)
1 ek szejtán (sikér)
5 ek burgonyapehely
1 tk só
1 késhegynyi aszkorbinsav
25 gr friss élesztő
1,5 dl kefír
2 dl hidegvíz

A fentieket a dagasztógépbe dobálom. Miután kidagasztottam, kelesztem. Formázás előtt leveszek belőle 200 gramm tésztát, ebből lesz a másnapi öregtészta. Így már nem olyan gigantikus mennyiség, ugye?
Olajos kézzel zsemléket formázok belőle, éles késsel hosszában bemetszem, egy picike sajtcsíkot teszek bele, valamilyen zsíros sajtból. A legfinomabb a cheddar, de egy jó eidami is megteszi természetesen.

Nagyon vízgőzős sütőben 185 C fokon kb. 20 percig sütöm.