2010. február 19.

Hagymás kenyér kölessel


Ez a kenyér kölespehellyel készült.
A köles ősi gabonanövényünk. Több mint 10 000 éves múltra tekint vissza. Már az ősmagyarok is ismerték, termesztették. Még 1918-ban Bátky Zsigmond: Kivesző gabonaféléink c. könyvében aggodalmának adott hangot, amiért az 1850-es évek után egyre kevesebbet termeltek belőle. Talán furcsán hangzik, de oly ritkává vált, hogy csak ünnepi alkalmakkor került az asztalra.

Szerencsére mostanában újból felfedezték, termesztik. Hiszen tápanyagokban nagyon gazdag! Nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat, ill. B karotint, B1 és B2 vitamint, valamint 7 aminosavat és fehérjéket tartalmaz.

Szénhidrát-tartalmának jelentős hányada (72%) keményítő, ami szervezetünk számára egy igen jól hasznosítható energiaforrás. Sok szilíciumot tartalmaz, ami a szervezet védekező képességét fokozza, gyógyhatása sok területen bizonyított.
Rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást, kiváló vashiányos állapotoknál, savtúltengésnél, gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Vese és hólyaggyulladásra is jól alkalmazható, a lép gyógyszereként is ismerik. Karbantartja az erek falát, az emésztőrendszert. Megelőzi a fogszuvasodást és segít a fogak zománcának megvédésében.

A szépségipar kovasav és magas E vitamin tartalmát hasznosítja, ennek köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi, ezért hajnövesztést segítő tabletták egyik legfontosabb összetevője.

Térjünk rá a poszt címében is beharangozott kenyérre. Mi is került bele?

300 gr rozsliszt
150 gr finomliszt
150 gr tönköly rétesliszt
150 gr fűszeres olajban fonnyasztott hagyma
1 tk só
1 ek sikér
4 ek oliva olaj
1 ek cukor
2 tk szárított élesztő
1 késhegynyi aszkorbinsav
50 gr kölespehely (lisztté őrölve)
320-350 ml langyos víz

A kölespehely és a rozsliszt miatt picit több vizet vesz fel. A kölespelyhet késes aprítóban "daráltam" lisztté. A száraz hozzávalókkal kezdem, és először forgatok rajtuk 8-10-t. Utána adagolom az olajat, a vizet. Ujjammal tapintom a tészta felületét, amikor már nem száraz, de nem is túl nedves, nem ragad a kezemhez, akkor lefedem, hagyom dolgozni a gépet.
Ez a kenyér is halasztott kelesztéssel készült. Nagyon szeretem ezt a kelesztési módot, mert előző este bekeverem a kenyértésztát, éjszaka pihen a speizban vagy a hütőben, és csak másnap délután/este sütöm ki, így frissen sült kenyérrel tudom várni a megfáradt mackókat. Az íze is sokkal finomabb, mint más kenyereké. Sokkal teltebb lesz

Megformázom, 200 C fokos nagyon vízgőzős sütőbe teszem. Kb. 15 perc után csökkentem a hőmérségletet 180 C-ra, légkeveréssel. Addig sütöm, amíg nem kong bíztatóan a kenyér alja.

Nagyon gyorsan kellett fényképeznem, mert az első falatok után, csak ennyi maradt a több mint kilós kenyérből!





Forrás: itt és itt és még itt is, meg itt is :-)