2010. március 26.

Töltött medvetalp

Figyelem! A nyugalom megzavarására alkalmas recept következik. Vegetáriánusoknak, állatvédőknek, 18 éven aluliaknak és Mackómamáknak, nem ajánlott...

Elrettentést végett írom le. Mi, akik a mackótársadalmat képviseljük, mélyen fel vagyunk háborodva, hogy még kb. 100 évvel ezelőtt ilyen történhetett, és reményemnek adok hangot, hogy manapság már SENKI sem fogyaszt ilyen ételeket.

"A talpak kemény bőrét és az ujjak közötti szőrőket éles késsel (jujj!!!) eltávolítjuk, miközben ismételten forró vízbe mártjuk a talpakat. (brrr) Kevés, fűszeres (só, paprika, ecet, citromlé, babérlevél, bors, stb) vízben puhára főzzük és födő alatt kihűtjük őket. Mikor már majdnem egészen kihűltek, gondosan kiszedjük belőlük a csontokat és körmöket. Megtöltjük őrölt disznó- vagy ürühúsból, gombából, tojásból álló fűszeres töltelékkel. Vajpapirosba csomagoljuk és körülbelül egy óra hosszat pároljuk zsíron vagy vajon a sütőben. A levét zsírtalanítjuk, tokaji vagy portói borral (esetleg édes görög borral) ízesítjük és tálalásnál ráöntjük a talpakra."
Aki azt hiszi, hogy a fenti recept kitaláció, annak itt a hiteles forrás:
Az ínyesmester szakácskönyve (Athenaeum kiadó, 1932)

Íme két kép az én antik szakácskönyvemről:





A Bookline-n a legújabb utánnyomás meg is rendelhető.