2010. január 11.

Narancsos tiramisu

"Egy nem elég." - mondták a férfiak. A hétvégi családi összejövetel egyértelmű sztárja a narancsos tiramisu volt. Ezért közkívánatra ezt a receptet osztom meg veletek elsőként (a többi finomság is jön majd szépen sorban :-)


Hozzávalók:
250 gr. marscarpone sajt
3 tojás
3 ek. porcukor
3 ek. Grand Marnier (narancs likőr)
1 nagy narancs leve (kb. 2 dl)
1 cs. babapiskóta
2 dl erős kávé
zselatin


  1. Kávét főzök, egy evőkanál Grand Marnier-val részegítem. Belemártom a babapiskótákat, és a poharak aljára teszem.


  2. A narancs levét felteszem melegedni egy kis zselatinnal. (Csak annyi zselatint teszek bele, hogy éppen csak megfogja majd a krémet, de ne legyen kemény.) Amikor felforrt, leveszem a főzőlapról, és 2 evőkanál Grand Marnier-t keverek hozzá.


  3. A tojások sárgáját a cukorral nagyon habosra keverem. Hozzáadom a marscarponet és tovább keverem.


  4. Mikor langyosra hűlt a narancslé (de még nem dermed a zselatin) hozzákeverem a marscarpones krémhez.


  5. Felverem a tojások fehérjét habbá, és gyorsan a krémhez adom.


  6. Még gyorsabban a poharakba kanalazom, mert a zselatin nem kegyelmez, gyorsan köt!


  7. Jól behűtöm minimum egy éjszakára.

Készíthetjük friss eperrel, őszibarackkal, paszírozott málnával, meggylével, mákkal is. Az alap recept ugyan ez, kedvünk szerint variálhatjuk. Akkor a legfinomabb, ha a kávéba némi alkoholt csempészünk (szigorúan csak nagykorúaknak!), rumot, pálinkát, likőrt, ki-ki izlése szerint.

Te hogyan készíted a tiramisut?