2010. február 23.

Riso, farro, orzo e verdura

Ezzel a pár szóval sajnos ki is merül olasz tudásom. A DM-ben lehet kapni ezt a magkeveréket. Őszintén szólva, sokkal többet vártam tőle, sós vízben megfőzve elég jellegtelennek találtam. Ez adta az ötletet, hogy nagymamám receptjét elővegyem....

Volt egy időszak az életemben, amikor őrületbe kergettem a családomat, mert semmilyen húst nem voltam hajlandó megenni. Ez kb. három évig tartott. Zsenge -de időben igen elhúzódó- kamaszkorom vége felé lehetett. Mindenféle okos előadásokra jártam, amik így visszatekintve sem voltak haszontalanok, mert megalapozták az étkezési kultúrámat.
Aztán ahogy a tündérmesékben is lenni szokott, jött a királyfi (ha nem is fehér lovon, de a miskolci gyorson :-))) és a kedvéért szép lassan újból elkezdtem húst enni.

Drága nagymamám ezen időszakban is a kedvembe szeretett volna járni, ezért kitalálta a kelpogácsa receptjét. Ez alapján készítettem el magam kis pogácsáit, de jól megvariáltam. Az eredeti receptben csak kelkáposzta szerepel, én azonban sokkal több zöldséggel és magokkal készítettem.


Hozzávalók:
Zöldségek:
1 nagyobb sárgarépa
1/2 kg cukkini (zsenge)
80 gr zeller gyökér
1/2 db karalábé
1 db édeskömény
összesen 0,8 kg volt a lereszelt zöldségmix sózás előtt....
Egyebek:
Riso, farro e orzo, vagyis rizs, tönkölybúza és árpa keveréke
2 dl tejföl
3 tojás
20 dkg reszelt sajt
búzadara

fokhagyma izlés szerint

Elkészítése:
  1. A zöldségeket lereszelem, besózom.
  2. Másnap kinyomkodom a levét. (Ne öntsd ki! Kenyérbe, levesbe kiválló!)
  3. A magokat megfőzöm, kihűtöm.
  4. A magokat összekeverem a kinyomkodott zöldségekkel.
  5. Beleteszem a 3 tojást, jól elkeverem.
  6. 100 gr reszelt sajtot is belekeverek. (Lehet több is, szerintem.)
  7. Ha túl lazának találom, egy-két marék búzadarával fixálom.
  8. Amikor már formázható állagú, kis gömböcskéket formázok.
  9. Tetejére tejfelt és reszelt sajtot teszek.
  10. 180 C fokon megsütöm, tetején a sajt jelzi mikor van készen.

Önmagában vegetáriánusoknak is ajánlom, szerintem hihetetlenül finom. Bármely zöldségből elkészíthető, szabadon variálható kedvünk szerint. Alig várom már a spenót szezont, friss spenót levéllel fogom kipróbálni legközelebb.

Te milyen zöldséggel készítenéd el?