2010. január 21.

Angol körte köret



Igazi mackócsaládhoz híven, nagyon szeretjük az édes ételeket. (Nem csak a málnát :-)) Ezt a receptet egy igazi angol pub-ban ettem, sok sok évvel ezelőtt. Mint köretet tálalták fel. Az első falat furcsa volt a hagyományos magyar ízekhez szokott gyomromnak, a második viszont már igazi hódítás volt a javából. Legalább tíz éve időnként felbukkan a konyhámban. Némileg egyszerű ízesítésű húsok mellé ajánlom, natur szelet mellé tudom elképzelni. Újabban vega-vacsoráink kiegészítőjeként teszem az asztalra.
Az eredeti angol verzió füstölt sajttal készült, azonban én most rokforttal próbáltam ki. Talán így még finomabb volt.

Hozzávalók:
2 körte fejenként
1 marék durvára vágott dió
50 gr. kék sajt (rokfort)
kb. 650 gr tejfel (12 %-os is jó)
pesto (vagy nyáron friss zöldfűszerek, bazsalikom, oregano, és társai a kertből)
friss petrezselyem kb. fél csokor
2-3 ek. friss koriander
2 gerezd fokhagyma
200 gr reszelt sajt (eidami vagy kevert, esetleg füstölt sajt)

Elkészítése:



  1. A körtéket félbe vágom, kivágom a magházát. Helyébe pár szem diót teszek. Úgy teszem a jénaiba, hogy a magházukkal lefelé legyenek, a diókat a körte takarja. (Lásd a fotót.)


  2. Elkészítem az öntetet: A tejfelt összeturmixolom a rokforttal, és a zöldfűszerekkel. Nem sózom, mert a rokfort önmagában nekem elég sós.


  3. Hozzáadom az apróra vágott zöldfűszereket ill. télen a pestot.


  4. Belekeverem a reszelt sajt felét. (kb. 100 gr-ot.) Ez fogja össze az öntetet.


  5. Ráöntöm a körtékre, a tetejére szórom a reszelt sajt felét.














  6. Sütőben kb. 45 percig sütöm, 180 fokon. Akkor jó, ha szép aranybarna a teteje.

Te szereted az édes-sós ételeket?

Nincsenek megjegyzések: