2010. február 6.

FIKA

aki most mindenféle magyaros "fikázásra" gondol, az kérem legyen kedves kattintson a "következő blog" mezőre kicsit feljebb. Itt ugyanis nem lesz fikázás/szidás/nyavalygás ami ugye akár a bejegyzett hungarikumok sorát is növelhetné.

A fika kérem tisztelettel nem más, mint egy nagyon kedves svéd szokás. A szó kávét jelent, süteménnyel, de egyben a sóvárog, vágyik v-mire is a jelentések között szerepel. Épp ezen van a hangsúly. Mert ezek az emberek, akik ott élnek abban a nagy hidegben (ha-ha, a napokban náluk melegebb van, mint idehaza), és mindenki azt hiszi róluk, hogy alkoholista, maguknak való, rideg népség (le a sztereotipiákkal!) valójában nagyon kedves, melegszívű, vendégszerető nép.

A FIKA ugyanis nem más, mint a hét lezárásaként, péntek délután találkozó kollégák örömkávézása. Minden svéd munkahelyen a hét ezzel az összejövetellel ér véget, a dolgozók - önkéntes alapon - összejönnek "fikázni" (dricka kaffe), vagyis egy órát együtt kávéznak, beszélgetnek és valaki mindig gondoskodik süteményről is.

Ennek a szokásnak a pozitív oldalát talán nem is kell ecsetelnem, hiszen magáért beszél. Ez ugye több szempontból is jó. Magyar szemmel a legszembeszökőbb: pénteken nem túlóráznak! (Máskor sem nagyon, de ezt most hagyjuk.) Nem rohannak haza, fontos számukra az emberi kapcsolat az e-mail "másik végén" ülő kollégával, és egyben ez egyfajta levezető szertartás, amivel lezárják a hetet. Szociális-, emberi kapcsolatok szempontjából egyaránt nagyon pozitív.

Csak egy bökkenő van: amikor meghallották, hogy ApaMackó Magyarországról érkezett, elkezdték követelni a magyar sütit. A legközelebbi utazásáig törhetem a fejem, hogy milyen sütit küldjek nekik, ami tipikusan magyar, kibírja a repülő utat, és napokig eláll... A rigó jancsi, a rákóczi túrós ugye értelemszerűen nem jöhet szóba....

Van ötletetek?

UI: a képek természetesen az Ikea  honlapjáról valók :-)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia, esetleg süss egy jó kis zserbót, az talán kibírja :).