2010. március 2.

Bogarak a tányéromon :-)

Reggel, valami furcsa, szürkés színű, katicára emlékeztető, túlságosan nagyra nőtt bogarak mászkáltak a konyhánkban.... brrr, ez a mondat elég rosszul hangzik egy gasztro blog bevezetőjeként!
Az eredeti ötletet valahol Chili és Vaníliánál olvastam. Minden elfogultság és nagyképűség nélkül mondom, hogy  nekem kicsit nehezebb dolgom van mint neki, hiszen nem okos felnőtteknek készítek egészséges reggelit, hanem érzelmekkel, színekkel és ízekkel operáló gyerkőcöknek. Ezért elő kellett vennem a kreatív énemet és továbbgondoltam a receptet, no és kihagytam belőle az alkoholt (sajnos... :-)).
A gyerekek általában két esetben eszik meg az ételeket:
- ha szép, tetszetős a külseje
- csokis, vagyis édes és finom :-)
Most, a szép, tetszetős külső megoldást választottam.

Örök dillema az egészséges, változatos reggeli. Hétvégén van lehetőség kreatívkodni, mire a fiúk megterítettek én megalkottam ezeket a fránya bogárkákat:




Hozzávalók:
2 db olajos hering konzerv,
1/2 lime leve
1 evőkanál házi krémsajt
frissen őrölt rózsabors
rozmaring
olivabogyókrém

olivabogyó, piros paprika
1 nagy érett avokadó

Mit kutyultam belőle?
A házi krémsajt helyettesíthető bármely bolti tejszínes krémsajttal is, ám szerintem finomabb és olcsóbb házilag készíteni, ráadásul nem egy ördöngösség. Recept itt.
A hering konzerveket lecsöpögtettem az olajtól. Addig alaposan megmostam az avokadó héját, félbevágtam, rögtön rácsepegtettem pár csepp lime-t, hogy ne barnuljon meg. Eltávolítottam a magját, majd a feleket további felekre vágtam. A héját ekkor húztam le, óvatosan késsel, így megmaradt a szép ovális alakja. 
Tányérre fektettem, minden szeletet megkentem pár csepp lime levével.
A halat egy tálban összekevertem annyi kémsajttal, hogy könnyen keverhető legyen, ha jól emlékszem 2 evőkanál elég volt. Picit borsoztam, olivakrémmel és rozmaringgal fűszereztem. Nekem elég sós a halkonzerv, de ez ízlés kérdése természetesen, bátran sózható ha valaki kívánja.
Evőkanál segítségével megformáztam a bogárkák testét, és fekete olivabogyó karikákkal és piros paprikákkal megalkottam a katicákat.

A siker leírhatatlan volt, Mackó Di annyit evett, hogy a végén féltünk, rosszul lesz.... (nem lett :-))
Saját készítésű, olaszos ízesítésű zsemlét kínáltam hozzá, recept holnap.

3 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Nagyon ötletes! Ügyes vagy:-)

Mackómama írta...

Köszönöm szépen :-)

Mackómama írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.