2010. április 13.

Minden, amit a Medvehagymáról tudni érdemes - sási hagyma receptekkel


kép innen: http://www.biokontroll.hu/cms/images/stories/Biokultura/2007/2007-3_medvehagyma.jpg

Mi is ez? Divat? Szerelem? Nem tudom. De kutakodtam egy kicsit, mivel az első kóstolás után engem is elvarázsolt. Mivel szezonja két hónapig tart, nevezzük csak gyors fellángolásnak... :-)

A növényről röviden az alábbiakat érdemes tudni:
Jelentős gyógyhatása van. Serkenti a gyomor és bélműködést, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért. Bővebben jótékony gyógyászati hatásáról: itt.
Bővebb leírása a Wikipedian.
Növény ismertetése: Terebess.

Képtelenség összeszedni a medvehagyma recepteket. 640 db-ot dob ki a kereső :-) Szeretném előrebocsátani, hogy akinek a receptje kimaradt, az csak idő és helyhiány miatt történt, nem volt szándékomban senkit megbántani!  Igyekszem áttekintő képet adni (a teljesség igénye nélkül), hogy ez a kedves kis tavaszi növény, milyen sokrétűen felhasználható. Persze a későbbiekben egy-két saját recept is felkerül majd, de addig is:

Medvehagyma tartósítása:

Krémek:
Házias konyha: medvehagymás sajtkrém.
Rongybaba konyha: mandulás medvehagymás kence,
Kulináris ízbombák: medvehagymás sárgarépa krém.
Díjnyertes recept Vajaspánkótól: medvehagymakrém.

Fűszervaj:
Anya ez isteni! oldalon.

Medvehagyma olaj házilag:

Főételben, köretben:
Rongybaba konyha: duplán medvehagymás házi laposmetélt.
Rongybaba konyha: medvehagymás spenót.
Szellem a fazékban: medvehagymás nokedli (monyád).
Díjnyertes recept Beatbull-tól: medvehagymás pisztrángtekercs.

Kenyérben:
Anya ez Isteni: nagylánynak útravalóul. :-)

Pesto az örök :-)
Kell egy recept oldalán.

Nincsenek megjegyzések: