2010. szeptember 20.

Marhanyelv vadász módra (erdei gombás-vörösboros)

Egy nagyon kedves barátunk szerint marhanyelvet nem illendő enni, mert olyat rendes ember nem eszik, ami már más szájában is volt. :-)
Megfontolandó gondolat, azonban nekem nagyon kellemes gyerekkori emlékeim vannak egy tejszínes-gombás marhanyelv raguról Édesanyám konyhájából. Tulajdonképpen erre készültem, amikor is kezembe akadt az Egri Bikavér és a vegyes erdei szárított gomba zacskója. Akkor már tudtam, többet kell kihozni ebből a hármasból.

Előljáróban néhány szó a "jó öreg" Egri Bikavérről. Mintha mostanában mostoha gyermeke lenne az egyre jobb magyar borvilágnak. Pedig sokáig zászlósa volt, meghatározó karaktere, sőt, talán nemzetközi szinten is az egyik legismertebb borfajtánk. Manapság annyi új borfajta van, hogy lassan feledésbe merül. Pedig íze nagyon karakteres, egyedi, talán túlságosan is "szögletes"-nek tűnik manapság, a sok új divatbor mellett. Ezekkel sincs bajom, csak annyi talán, hogy a divat szele ne söpörje el a régi jó - és értékes - portékáinkat.

Hozzávalók:
- egy megtermett marha nyelve (kb. 1,2 kg)
- 50 gr szárított gomba
- 4 dl vörösbor Egri Bikavér
- fűszerek:
csipet köménymag, 3-4 babérlevél, 10 szem rózsabors, 6-8 borókabogyó, csipet kakukkfű, 3 tk szárított fekete áfonya

Általában friss gombát használok. Most azonban kedvet kaptam kipróbálni a szárított, erdei gombát. Mivel áztatni kell felhasználás előtt, ezért annyi vörösbort öntöttem rá, hogy éppen ellepje, s tettem a borba 3-4 szem szegfűszeget is. Míg ázott, megfőztem a marhanyelvet, sós, babérlevéllel, köménnyel ízesített vízben.

A kismackók miatt apróra daraboltam a marhanyelvet, azonban sokkal mutatósabb, ha csak 1 cm széles szeletekre vágjuk. Egy lábosba beleszórtam a kiázott gombát a vörösborral, fűszereztem:
teatojába tett rózsaborssal, kakukkfűvel, borókabogyóval. A szárított áfonyát beleszórtam szabadon, azt nagyon szeretjük, szívesen esszük a hússal.

A főtt marhanyelvet is belekockáztam a ragu alapba, együtt főttek még kb. egy órát lassú tűzön. A legjobb köret a krokett lenne hozzá, de sajnos idő hiányában nem tudtam elkészíteni (boltit meg ügye elvből nem veszek) így maradt a jó öreg barna rizs.

A marhenyelv helyet természetesen lehet vadhúst is használni, ez egy nagyon egyszerű, gyors, ám annál finomabb recept.

Te szoktál marhanyelvet enni? Hogyan készíted el?3 megjegyzés:

L. N. Peters írta...

Remekül néz ki, biztosan finom is!

Tokcsosz írta...

Szia!

Füstölt vagy sima marhanyelvet használtál? És milyen a bor nélküli eredeti recept?

(nem nyitnék ki egy üveg bort ezért, nem ihatok, kár lenne érte, ha a szülésig megbuggyanna :) )

Köszönöm
Tökcsősz

Mackómama írta...

Szia Tökcsősz!

Füstölt nyelvvel finomabb. Én kinyitnék egy jó bort :-), állapotosan fél pohár (0,5 dl) még segíti is a vérképzést, ellazítja az izmokat (nekem pl. az orvos javasolta haskeményedés ellen).
Persze lehet kapni 2 dl-es pici borokat is.
Ha kihagyod, egészen más íze lesz, a bor adja meg a zamatát. (Szerintem.)