2010. szeptember 15.

Szilvás koszorú

Vettem egy koszorú formát, természetesen azonnal ki kellett próbálnom, milyen benne a süti. Ez a szilvás egy egyszerű kevert süti, gyors is, finom is, szép is. Tulajdonképpen bármilyen gyümölccsel elkészíthető. Egy trükkje van: ha fagyasztott gyümölccsel készítjük nem folyik szét benne a gyümölcs, finomabb lesz. Ezért én egy órával a süti készítése előtt felkockáztam a szilvát és betettem a fagyasztóba.

A tésztához végy:
25 dkg finom lisztet
25 dkg vajat
25 dkg cukrot (lehetőleg barna, nádcukrot)
1 ek vanília kivonatot és/vagy:
1 ek rumaromát
6 egész tojást
csipet sót
csipet fahéjat
vágott mandula izlés szerint

A tojásokat kettéválasztom, a sárgákat szobahőmérségletű vajjal és a cukorral habosra keverem. Hozzáadom a vanília kivonatot és a lisztet kanalanként, a fahéjat sem felejtem ki. :-)
A tojás fehérjéből csipet sóval nagyon kemény habot verek, kanalanként óvatosan beleforgatom a lisztes masszába. A koszorú formába kanalazom, megszórom mandulával, beleszúrom a fagyott gyümölcsöt.

Khm, khm, szóval az a tésztamennyiség, ami kimaradt a koszorú formából, egy másik, nagyobb tepsiben csücsült a sütőben. Egy baja van ennek a szép koszorúnak: kicsi!
gyümölcs ültetés :-)

Előmelegített, vízgőzös sütőben, 180 C fokon sütöm ameddig szép színű lesz a teteje! Sajnos nem tudom megmondani, hogy mennyi időt volt a sütőben, mert ott álltam mellette és közben a főzőlapon más finomságok készültek. :-)


Nincsenek megjegyzések: