2010. április 18.

Rozscipóban sült lazac medvehagymával

Ez egy finn recept eredetileg. Még sosem láttam leírva, hallomásból tudok róla. ApaMackó hozta legutóbbi skandináv üzleti útjáról. Annyira izgatott a dolog, hogy hosszasan keresgéltem, de nem akadtam a nyomára.
Gondoltam, ez azért mégsem lehet egy ördöngösség, így aztán kitaláltam a magam verzióját. Nagyon laktató a rozscipó miatt. Személyenként egy szelet lazaccal számolhatunk.

A rozscipóhoz a hozzávalók:
60 gr ooliva olaj
300 gr rozsliszt
300 gr sima fehérliszt
só, aszkorbinsav (ez el is hagyható)
25 gr friss élesztő
250 gr kaukázusi kefír
2 ek méz
200 gr öregtészta (mert mindig van a hütőmben, de e nélkül is készíthető)
180-200 ml forralt víz

Először felmelegítem a kefírt, belemorzsolom az élesztőt és hozzáadom a mézet. Míg kimérem a többi hozzávalót, szépen fel is fut. A tésztát a többi hozzávalóval együtt összedagasztom, kb. 1,5 órát kelesztem.
Közben előkészítem a halat. Megtisztítom, szeletelem.
Elkészítem az öntetet rá:
izlés szerint medvehagyma
1 tk dijoni (zöldborsos) mustár
csipet só
oliva olaj
1 lime héja reszelve
1/2 lime leve

ezt összekeverem. Megkenem a halak mindkét oldalát. Amíg a tésztát kinyújtom és felkockázom, addig áll a hal a pácban.
Úgy készítem a csomagokat, hogy a tésztát téglalap formájúra vágom. Ráteszek egy-egy zsenge levél kínai kelkáposztát (a köretből kölcsönkértem :-)), erre jön egy-egy medvehagymalevél, majd a bepácolt halszelet. Lehetőleg úgy borítom be a tésztával, hogy minden oldalán zárt kis batyukat kapjak.

A tepsi aljára is kínai kel leveleket teszek, a batyukat erre ültetem rá. Megkenem bőven vízzel és szezámmagot szórok rá. Egy-két helyen villával megszurkálom. Úgy sütöm, mintha kenyeret sütnék. Jó vízgőzös sütőben 180 C-on kb. 45-50 percig pirongattam.

2 megjegyzés:

Dóri írta...

szia!

szerintem ez a kalakukko lazacos verziója :) Általában apró halakból készítik, de láttam lazacosat is.
Amúgy Savo régióból, Kuopioból ered!

Dóri

Mackómama írta...

Szia Dóri,

nagyon köszi az infót. Tudnál esetleg bővebben is írni erről akár priviben is? Nagyon érdekelne, imádom az ilyen recepteket. (Amúgy a skandináv konyha is nagyon érdekel. :-))
köszönöm!